Zichtbaar worden voor je klant!
Lees dan dit gratis E-book

stijl

De reis van je kleding

Het grootste deel van onze kleding wordt gemaakt in China, Bangladesh en India. Kijk maar eens naar een label in je kleding.

Tot de jaren 70 van de vorige eeuw had Nederland een rijke textielindustrie en werd een groot deel van onze kleding in Nederland geproduceerd. Dit veranderde toen de concurrentie van buitenlandse bedrijven toenam en de handel tussen verschillende landen gemakkelijker werd.

Als gevolg van deze ontwikkeling werd het voor kledingmerken financieel aantrekkelijker de productie van kleding uit te besteden aan lagelonenlanden zoals China, Bangladesh en India.

Tot op de dag van vandaag wordt de meeste kleding nog altijd in lagelonenlanden geproduceerd. Om te zorgen dat dat de laagste prijs wordt betaald, wordt het productieproces opgeknipt in verschillende delen. Ieder productieonderdeel gaat vervolgens naar de partij die bereid is dit voor de laagste prijs uit te voeren. Bizar genoeg is deze manier van produceren, ondanks transportkosten, nog altijd het goedkoopst.

De negen stappen van de reis

 1. Van vezel naar textiel

De  reis van katoenen kleding begint op de katoenplantages. Het worden katoenzaden gezaaid en verzorgd tot aan de oogst. Katoenplantages zijn te vinden in Brazilië, Pakistan, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Staten.

 1. Ontkorrelen

Doordat pas geplukte katoenbollen zadenkorrels bevatten moeten deze eerst van de bollen katoen worden gescheiden. Dit proces heet Ontkorrelen en vindt meestal plaats in het land waar de katoen is verbouwd.

 1. Spinnen tot draad en garen

Zodra het katoen is ontkorreld wordt het gesponnen of geweven tot garen en draden. Dit gebeurd in het algemeen in de Aziatische landen zoals China en Vietnam.

 1. Weven of breien tot textiel

Van losse garens en draden wordt textiel geweven. Deze textiellappen worden tot grote balen geperst. Dit is doorgaans het eerste moment waarop het katoen een flinke afstand reist, want de weverijen bevinden zich vaak in Oost-Europa zoals in Polen.

 1. Textielveredeling

Na het weven is katoen nog grauw van kleur. Textielverdeling zorgt er voor dat de textiel aantrekkelijk wordt voor verkoop. Denk hierbij aan wassen, bleken, verven, bedrukken, kreukvrij maken of uitdunnen. Verdelen wordt in verschillende landen uitgevoerd van Azië tot Zuid Amerika. Zo kan het zijn dat in Bangladesh de textiel wordt gewassen en vervolgens naar Haïti wordt gevlogen om gebleekt en weer naar Bangladesh gaat om te worden geverfd. Al dat gereis is niet alleen om de prijs van kleding laag te houden maar ook vanwege de verschillen in milieuvoorschriften in de diverse landen. Dit gaat helaas ten koste van de gezondheid en de levensomstandigheden van arbeiders en milieu.

 1. Confectie

In de confectiefase wordt van het textiel een kledingstuk gemaakt. Ook hier wordt het proces opgeknipt. Het patroon wordt bijvoorbeeld geknipt in Zuid-Amerika en in China worden de zakken aan een broek genaaid en in India de rits ingezet. Het label innaaien is de laatste handeling en wordt dit in India gedaan dan zie je op het label ’made in India’ staan.

 1. Handel

Nadat het kledingstuk in elkaar is gezet en klaar is voor verkoop, wordt de reis vervolgd. Ook in deze fase legt het kledingstuk de nodige kilometers af. Vaak gaat het eerst naar een distributiepunt en vanuit dat punt wordt het vervoerd naar het land waar het uiteindelijk wordt verkocht.

 1. Jij

Zodra jij een kledingstuk koopt, gat de reis van je kleding verder met jou. Het gaat waar jij heen gaat.

 1. Afvalverwerking

Op een dag neem je afscheid van je kleding. Misschien is het niet mooi meer of ben je uitgekeken op het kledingstuk. Hopelijk ruil je het tijdens een kleding ruilbeurs of gooi je het in een kledingcontainer. In het laatste geval zal je kledingstuk of verder gaan als tweedehands kleding of het wordt gerecycled tot textiel.

Een onvoorstelbare reis

Het zou zomaar kunnen dat je kleding meer gezien heeft van de wereld dan jij.

Het is bijna onvoorstelbaar dat veel kleding op zoveel verschillende plekken in de wereld wordt geproduceerd. Ook is het onvoorstelbaar hoeveel mensenhanden te pas komen aan de productie van kleding. Om nog maar te zwijgen over de impact die dit heeft op de aarde.

Wat kan jij doen

Vraag je jezelf wel eens af wat voor kledingstuk je koopt. Is het betreffende merk transparant over de wijze waarop en waar zij produceren! Of kies je voor een duurzaam merk wat dicht bij huis is geproduceerd. Een merk dat inzicht geeft in het productie proces en de arbeidsomstandigheden. Binnenkort komt hier een lijst met merken.

 

Optische illusie, hoe werkt dat!

De laatste tijd wordt er veel geschreven over hoe ons brein werkt! Met name de achterhoofdskwab van de hersenen is betrokken bij het zien.
Zo is het mogelijk om de ogen te misleiden. We noemen dat optische illusie, of te wel  gezichtsbedrog. De imageconsultant maakt daar dankbaar gebruik van!

We maken gebruik van optische illusies om het ideaalbeeld van de man of vrouw het beste te benaderen
Gebruikmakend van kleur, dessin en belijning, beïnvloeden we het silhouet.

Het gaat om in balans brengen van verhoudingen van het lichaam, het corrigeren van bepaalde verhoudingen.

Mensen kijken namelijk graag naar iemand die ‘in balans’ is.

Als je weet wat je wilt corrigeren ga je ook bewust kleding kopen. Je let op de stof, de belijning, details, merken en kleur.
Geen miskopen meer en uiteindelijk een fikse besparing op je kledingbudget.

Hoe werkt het dan!
Donkere kleuren zorgen voor een versmallend en verlengend effect. Lichte kleuren hebben een vergrotend effect en trekken de aandacht.
Tweed-achtige stoffen doen iemand ruiger en voller lijken. Zachte en dunnere stoffen vallen eleganter. Met grote dessins lijken grote mensen iets kleiner.

Horizontaal corrigeren:
Brede heupen / smalle schouders corrigeer je met het accent op de schouders (epauletten of schoudervulling).
Brede schouders maak je minder breed met het kiezen voor raglanmouwen.
Brede heupen: zo eenvoudig mogelijk, geen zakken, bandplooien, dessins of siernaden.
Dikke buik bij de heren: het dragen van vest met 2 verticale knopen onder een pak (maar zie je tegenwoordig ook veel zonder jasje).

Verticaal corrigeren:
Langer lijken: draag van top tot teen  dezelfde kleur.
Geen broeken met omslagen, vermijd horizontale scheidingen (contrasterende kleuren).
Kleine mensen: kies stoffen met kleine ruitjes of  smalle strepen.
Dames met een lange nek, kies opstaande kragen, colletjes. Dames met een korte nek, het haar omhoog en opsteken.

Wil je meer informatie of weten hoe het voor jou kan werken bel of neem contact op.

 

10 tips voor kleine mensen die langer willen lijken

 • Draag één kleur. Elke contrastlijn maakt je ca 10 cm korter en dus dikker. En wat korter lijken is prima als je 1.80 m. bent, maar voor kleine mensen is dat in de meeste gevallen niet wenselijk. Dus draag onder en boven dezelfde kleur of kleuren die dicht tegen elkaar aan liggen, dus ton sur ton. Schoenen ook liefst in dezelfde kleur. Als je een contrastkleur wilt dragen, doe dat dan met een topje, of een sjaal.
 • Draag lengtestrepen in plaats van breedtestrepen. Je ogen volgen de strepen en ook hier geldt dat breedte strepen je korter maken
 • Een wijde lange broek is niet aan te raden tenzij je hem met hoge hakken draagt. Als de zoom dan op de grond hangt (1 cm erboven mag ook) zie je er gegarandeerd langer uit!
 • Een maxi rok kan ook als die tot net boven de grond valt. Een maxi jurk is natuurlijk nog beter aangezien je dan gelijk al in één kleur gekleed bent!
 • Je rokken kunnen vaak iets korter zijn dan bij langere dames. Altijd boven de knie en niet eronder. Wees voorzichtig met wijde rokken: het staat al gauw erg meisjesachtig en daarnaast loop je het risico te verdwijnen in alle stof. Draag hierbij schoenen in de kleur van je kousen of je benen.

     

 • Draag kleine dessins en beslist geen grote. Je bent klein, dus alles moet in proportie zijn: dessins, maar ook je accessoires en sieraden.
 • Draag aansluitende kleding. In wijde kleding lijk je dikker en dus korter. Kleding die losjes je lichaam volgt, is het mooist.
 • Je jasjes en vesten kies je kort; ook hiervoor geldt: klein maar fijn.
 • Heb je een korte man: zorg dat zijn jasjes niet te lang zijn en vertel hem geen grote kleurcontrasten tussen onder en boven aan te brengen!
 • Doe je haar omhoog! Heb je lang haar, verwerk het naar boven. Op die manier win je zomaar weer 5 tot 10 cm!

Uitstraling? Wie heeft “het” en hoe kun je het krijgen?

Karin Bloemen heeft het, Peter Balkenende heeft het niet, George Bush heeft het zeker niet. Bette Midler heeft het, Theo van Gogh had het absoluut niet.

Uitstraling zegt niets over hoe mooi je bent. Uitstraling is een kwestie van presentatie en (non-verbale) communicatie. Wil je een verpletterende indruk maken?

Bekommer je niet om wat je zegt maar om hoe je het zegt. Uitstraling is een magisch en moeilijk te vangen begrip. Het heeft te maken met een zekere aantrekkingskracht. Er zijn mensen die zich ergeren aan Jan Mulder, maar een fiks aantal vrouwen vindt hem zeer aantrekkelijk. Zou het dan toch zijn manier van presenteren zijn waardoor zoveel vrouwen als een blok voor hem vallen?Lees meer

Kleren maken de man (of vrouw)

Met je kleding is het vaak moeilijk een balans te vinden. Je wilt er netjes uitzien, maar niet te stijfjes. Niet te stoer maar ook niet te tuttig. En dan moet je ook nog rekening houden met de, meestal ongeschreven, kledingvoorschriften van de branche waarin je werkt. Lastig als je net bent aangenomen, maar zelfs als je al jaren voor dezelfde werkgever werkt kan de vraag “wat doe ik aan vandaag”je tot wanhoop drijven.

Als je je lekker voelt in je kleding straal je dat uit. Maar je kleding moet niet alleen prettig zitten, je moet er ook goed uit zien. Goedgeklede mensen zien eruit alsof ze hun zaken goed voor elkaar hebben en dat helpt je vooruit in je carrière. Mooi verzorgde mensen blijken zelfs succesvoller te zijn dan minder mooi verzorgde mensen.

stijlDe Universiteit van Maastricht stelde al in 1996 door onderzoek vast dat aantrekkelijke mensen betere banen en hogere salarissen krijgen dan minder aantrekkelijke. Beoordeeld worden op je natuurlijke uiterlijk is erg oneerlijk, hier heb je zelf niet zoveel over te zeggen en je kunt jezelf niet zo snel veranderen. Met je kleding en voor de dames make-up, kun je echter meteen aan de slag en het is hetzelfde effect.

Power of Image kan je daarbij helpen! Dus maak nu die afspraak!

Wat voor ondergoed draag jij?

Ondergoed of lingerie maakt een zeer belangrijk deel van je kleding uit. ‘dat zie je toch niet!’ zul je misschien zeggen, maar dat is juist het punt: je ziet het wel! Goede lingerie en ondergoed heeft een ondersteunende en corrigerende functie. Als ondergoed lekker zit, voel je je prettiger en dat zal je zeker uitstralen. Bovendien komt bovenkleding beter tot zijn recht. Wat zijn de meest gemaakte fouten:

Wat zijn de meest gemaakte fouten:

 • Een te strakke BH-band die aftekent op je rug
 • Een te kleine cupmaat waardoor borsten aan de bovenkant uit de BH puilen
 • Een te strakke slip, waardoor deze aftekent onder een lange broek

Wat belangrijk is, dit geldt ook voor de mannen, zorg dat je regelmatig je ondergoed nieuw leven in blaast. Wij Nederlanders zijn erg zuinig op dit gebied. We kopen het liefst ondergoed bij Zeeman. Ga voor duurzaam, en investeer. Pas dan doe je wat langer met je ondergoed. En elke dag een schone onderbroek, ook een tip voor de mannen, want stel dat je in het ziekenhuis terecht komt!