Wat is jouw lichaamsbouw of somatype!
30 juni 2019 
in stijl
1 min. leestijd

Wat is jouw lichaamsbouw of somatype!

Wat is je lichaamsbouw of somatotype nou eigenlijk?

Rond 1940 heeft de Amerikaanse psycholoog William Sheldon een theorie bedacht over verschillende lichaamstypes met een aantal duidelijk zichtbare kenmerken.

Voor dit onderzoek bestudeerde Sheldon meer dan 4000 personen waarbij hij van elk persoon drie foto’s maakte (voorkant, zijkant en achterkant).

Sheldon kwam tot de conclusie dat het fysiek van elk persoon kon worden ingedeeld in een klasse die hij Endomorph, Mesomorph en Ectomorph noemde, afgeleid van een verzameling cellen die tijdens het ontwikkelingsproces van een embryo een belangrijke rol spelen: de endotherm die de spijsvertering ontwikkeld, de mesoderm wat de spier, hart en bloedvaten worden en de ectoderm wat het zenuwstelsel vormt.

De kenmerken van een somatotype kan als volgt worden samengevat:

 • Endomorph: Het lichaamstype waarin het spijsverteringsproces centraal staat en al snel aanleg heeft voor overgewicht maar ook snel spiermassa aan kan zetten.Uiterlijke kenmerken van een Endomorph zijn:
  – Brede heupen, korte ledematen, peervormig lichaam
  – Oogt zacht
  – Veel rondingen.
  – Onderontwikkelde spieren van nature maar kan wel snel spiermassa aanzetten.
  – Rond hoofd

 • Mesomorph: Het lichaamstype wat van zichzelf al ontwikkelde spieren heeft en zonder al te veel moeite spiermassa aan kan zetten. De Mesomorph slaat vrij snel vet op maar raakt dit ook weer makkelijk kwijt.Uiterlijke kenmerken van een Mesomorph zijn:
  – Brede schouders, dunne taille, V-vorm goed zichtbaar
  – Gespierde bouw
  – Dikke huid die vrij snel bruin wordt in de zon
  – Vierkant hoofd met duidelijke kaaklijn

 

Ectomorph: Het lichaamstype waarin de hersenen en het zenuwstelsel centraal staat. De Ectomorph is vaak erg dun en kan al snel lijden aan ondergewicht. De Ectomorph komt moeilijk aan in gewicht.

 • Uiterlijke kenmerken van een Ectomorph zijn:
  – Lang, Dun lichaam, lange ledematen, dunne polsen, platte borst
  – Oogt slungelig
  – Licht gespierd
  – Groot voorhoofd

  

 

Weet je nu welke type je bent!

Over de schrijver
Sinds november 2002 actief met Power of Image. Gestart met enthousiasme en iedereen was mijn klant. Sinds 2015 help ik coaches en zzp-ers die te weinig klanten hebben met het bevorderen van hun zichtbaarheid zodat potentiële klanten zien hoe goed ze zijn. Hoe ga je je onderscheiden tussen de steeds groter groeiende groep van coaches en zzp-ers. De meeste coaches zijn altijd bezig met de klant en vergeten vaak zichzelf. Daar kan ik verandering in aan brengen.
Reactie plaatsen