De reis van je kleding
21 mei 2019 
2 min. leestijd

De reis van je kleding

Het grootste deel van onze kleding wordt gemaakt in China, Bangladesh en India. Kijk maar eens naar een label in je kleding.

Tot de jaren 70 van de vorige eeuw had Nederland een rijke textielindustrie en werd een groot deel van onze kleding in Nederland geproduceerd. Dit veranderde toen de concurrentie van buitenlandse bedrijven toenam en de handel tussen verschillende landen gemakkelijker werd.

Als gevolg van deze ontwikkeling werd het voor kledingmerken financieel aantrekkelijker de productie van kleding uit te besteden aan lagelonenlanden zoals China, Bangladesh en India.

Tot op de dag van vandaag wordt de meeste kleding nog altijd in lagelonenlanden geproduceerd. Om te zorgen dat dat de laagste prijs wordt betaald, wordt het productieproces opgeknipt in verschillende delen. Ieder productieonderdeel gaat vervolgens naar de partij die bereid is dit voor de laagste prijs uit te voeren. Bizar genoeg is deze manier van produceren, ondanks transportkosten, nog altijd het goedkoopst.

De negen stappen van de reis

  1. Van vezel naar textiel

De  reis van katoenen kleding begint op de katoenplantages. Het worden katoenzaden gezaaid en verzorgd tot aan de oogst. Katoenplantages zijn te vinden in Brazilië, Pakistan, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Staten.

  1. Ontkorrelen

Doordat pas geplukte katoenbollen zadenkorrels bevatten moeten deze eerst van de bollen katoen worden gescheiden. Dit proces heet Ontkorrelen en vindt meestal plaats in het land waar de katoen is verbouwd.

  1. Spinnen tot draad en garen

Zodra het katoen is ontkorreld wordt het gesponnen of geweven tot garen en draden. Dit gebeurd in het algemeen in de Aziatische landen zoals China en Vietnam.

  1. Weven of breien tot textiel

Van losse garens en draden wordt textiel geweven. Deze textiellappen worden tot grote balen geperst. Dit is doorgaans het eerste moment waarop het katoen een flinke afstand reist, want de weverijen bevinden zich vaak in Oost-Europa zoals in Polen.

  1. Textielveredeling

Na het weven is katoen nog grauw van kleur. Textielverdeling zorgt er voor dat de textiel aantrekkelijk wordt voor verkoop. Denk hierbij aan wassen, bleken, verven, bedrukken, kreukvrij maken of uitdunnen. Verdelen wordt in verschillende landen uitgevoerd van Azië tot Zuid Amerika. Zo kan het zijn dat in Bangladesh de textiel wordt gewassen en vervolgens naar Haïti wordt gevlogen om gebleekt en weer naar Bangladesh gaat om te worden geverfd. Al dat gereis is niet alleen om de prijs van kleding laag te houden maar ook vanwege de verschillen in milieuvoorschriften in de diverse landen. Dit gaat helaas ten koste van de gezondheid en de levensomstandigheden van arbeiders en milieu.

  1. Confectie

In de confectiefase wordt van het textiel een kledingstuk gemaakt. Ook hier wordt het proces opgeknipt. Het patroon wordt bijvoorbeeld geknipt in Zuid-Amerika en in China worden de zakken aan een broek genaaid en in India de rits ingezet. Het label innaaien is de laatste handeling en wordt dit in India gedaan dan zie je op het label ’made in India’ staan.

  1. Handel

Nadat het kledingstuk in elkaar is gezet en klaar is voor verkoop, wordt de reis vervolgd. Ook in deze fase legt het kledingstuk de nodige kilometers af. Vaak gaat het eerst naar een distributiepunt en vanuit dat punt wordt het vervoerd naar het land waar het uiteindelijk wordt verkocht.

  1. Jij

Zodra jij een kledingstuk koopt, gat de reis van je kleding verder met jou. Het gaat waar jij heen gaat.

  1. Afvalverwerking

Op een dag neem je afscheid van je kleding. Misschien is het niet mooi meer of ben je uitgekeken op het kledingstuk. Hopelijk ruil je het tijdens een kleding ruilbeurs of gooi je het in een kledingcontainer. In het laatste geval zal je kledingstuk of verder gaan als tweedehands kleding of het wordt gerecycled tot textiel.

Een onvoorstelbare reis

Het zou zomaar kunnen dat je kleding meer gezien heeft van de wereld dan jij.

Het is bijna onvoorstelbaar dat veel kleding op zoveel verschillende plekken in de wereld wordt geproduceerd. Ook is het onvoorstelbaar hoeveel mensenhanden te pas komen aan de productie van kleding. Om nog maar te zwijgen over de impact die dit heeft op de aarde.

Wat kan jij doen

Vraag je jezelf wel eens af wat voor kledingstuk je koopt. Is het betreffende merk transparant over de wijze waarop en waar zij produceren! Of kies je voor een duurzaam merk wat dicht bij huis is geproduceerd. Een merk dat inzicht geeft in het productie proces en de arbeidsomstandigheden. Binnenkort komt hier een lijst met merken.

Over de schrijver
Sinds november 2002 actief met Power of Image. Gestart met enthousiasme en iedereen was mijn klant. Sinds 2015 help ik coaches en zzp-ers die te weinig klanten hebben met het bevorderen van hun zichtbaarheid zodat potentiële klanten zien hoe goed ze zijn. Hoe ga je je onderscheiden tussen de steeds groter groeiende groep van coaches en zzp-ers. De meeste coaches zijn altijd bezig met de klant en vergeten vaak zichzelf. Daar kan ik verandering in aan brengen.
Reactie plaatsen