Zichtbaar worden voor je klant!
Lees dan dit gratis E-book

psychologie

Vergroot je creatieve talent!

Wat deed jij als kind graag?

Als kind doe je onbewust de dingen waar je goed in bent. Op school worden dit soort dingen dan weer vaak afgeleerd. Een creatief talent gaat veel verder dan wat handwerken.

Vergroot je creatieve talent

In topsport gaat het vaak om een klein beetje talent gecombineerd met heel veel doorzettingsvermogen. Zo werkt het ook met creativiteit. Een bescheiden creatief talent is genoeg om uit te breiden tot een creatief vermogen waar je veel plezier aan kunt beleven binnen jouw leven. Je moet het alleen een beetje trainen. Vier tips.

1. Voed jezelf met nieuwe kennis en ideeën
Creativiteit moet je voeden. Ideeën komen niet uit het niets, althans meestal niet. Laat je inspireren door andere mensen en hun ideeën en producten. Daarom zijn goede schrijvers vaak fervente lezers en luisteren musici veel naar muziek. Iedereen heeft input nodig, je kunt nooit genoeg kennis en ervaring opdoen binnen je eigen vakgebied.

2. Doe zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op
Door altijd dezelfde dingen te doen en met dezelfde mensen om te gaan word je niet geprikkeld om verder te kijken. Laat staan dat je nieuwe ideeën krijgt. Nieuwe ervaringen zijn een betere impuls voor jouw creativiteit dan welk managementboek ook. Door het proeven van voedsel dat je nooit eerder at, door te reizen en mensen uit andere culturen te ontmoeten stimuleer je je geest om buiten de gebaande paden te denken.

3. Daag jezelf steeds opnieuw uit
Creatieve mensen zorgen altijd voor nieuwe uitdagingen in hun leven. Ze bevinden zich steeds in nieuwe situaties die hen op één of andere manier uitdagen. Ofwel intellectueel, ofwel in praktische zin of op sociaal gebied. Ze nemen risico’s die minder creatieve mensen doorgaans uit angst uit de weg gaan. Daardoor maken creatieve mensen veel vaker fouten dan anderen, de meeste nieuwe ideeën die ze opperen lopen op niets uit. Maar dat is niet van belang. Het gaat immers om dat ene idee, die ene vinding. En door fouten te durven maken, zal na het geflopte idee nummer 65 toch eens het briljante idee naar boven komen.

4. Negeer kritiek
Veel creatieve mensen doorstaan periodes waarin ze niet tot nauwelijks succes hebben. Dat komt hen vaak op kritiek van anderen te staan: ga toch iets nuttigs doen! Denk aan J.K. Rowling die in een coffeeshop haar wereldberoemde Harry Potter tot leven wekte terwijl ze rondkwam van een uitkering en de kakkerlakken haar appartementje overnamen. Hoe vaak zou zij niet van familie en vrienden te horen hebben gekregen om in godsnaam een echte baan te zoeken? Rowling liet zich niet van de wijs brengen, ze bleef erin geloven. Rowling liet zich niet tegenhouden door kritische anderen, ze liet zich ook niet kleinhouden door haar eigen onzekerheid. Want dat is misschien nog wel krachtiger dan de visie van buitenstaanders: zelfkritiek. Creatieve mensen onderscheiden zich van ‘de meesten’ door zich niet van de wijs te laten brengen.

Ontdek je passie met deze 20 vragen

Wat vind ik echt leuk om te doen?

De meeste mensen die ik spreek geven aan dat ze op zoek zijn naar een baan waarin ze kunnen doen wat ze echt leuk vinden. Maar weten wat ze echt leuk vinden is dan erg lastig.  Heb jij wel een antwoord? De meesten van ons schudden het antwoord niet maar zo uit hun mouw. Maar passie zit in iedereen.​

Waarom passie werkt!

Doen wat je echt leuk vindt geeft plezier, voldoening en veel positieve energie. Je wordt er gelukkig van. Daarom is het belangrijk dat je ‘iets’ van je passie terugvindt in je werk.

20 vragen om je passie te ontdekken

Hieronder volgt een lijst met maar liefst twintig vragen om je passie te ontdekken. Pak een vel papier en een pen, en schrijf de antwoorden onder elkaar. Wat zou eruit komen?

 1. Wat vind je heel erg leuk om te doen?
 2. Waarvan gaan je ogen twinkelen en je hart sneller kloppen?
 3. Wanneer mijn leven ideaal is doe ik het allerliefst de hele dag?
 4. Wanneer ga je ergens zo in op dat je helemaal de tijd vergeet, voordat je het weet is het een paar uur verder?
 5. Welke werkzaamheden zet jij het allerliefst bovenaan op je to-do-list?
 6. Wanneer presteer jij op je best?
 7. Wanneer voel jij je zelfverzekerd en krachtig, wat ben je dan aan het doen?
 8. Waar kun je echt naar uitkijken?
 9. Welke activiteiten geven je positieve energie?
 10. Waarvoor spring je ’s ochtends met plezier je bed uit?
 11. Wat vind je altijd leuk om te doen, ook als je moe bent?
 12. Stel, je hebt nog maar kort te leven, wat zou je dan het liefst willen gaan doen?
 13. Wat waren je favoriete vakken op school?
 14. Wat deed je graag als kind?
 15. Waar ben je echt heel goed in?
 16. Waarvoor lukt het je altijd om tijd voor vrij te maken, hoe druk je het ook hebt?
 17. Wat heb je echt nodig om je goed te kunnen voelen? De gedachten het te moeten missen maakt je verdrietig/somber.
 18. Wat als je geld genoeg hebt om te doen wat je het allerliefst wilt doen, wat zou je dan gaan doen?
 19. Waar lig je vaak ’s avonds in bed over te denken, wil je het liefst opstaan en er mee aan de slag gaan?
 20. Waar krijg je vaak complimenten over?

Wat heb je allemaal ontdekt? Welke rode draad heb je gevonden? Waarschijnlijk ben je niet verbaasd, want eigenlijk wist je het wel.

In hoeverre sluit het aan bij waar je op je werk op dit moment mee bezig bent?

Vragen of hulp nodig? 

Wie of wat wil jij beïnvloeden!

Deze blog gaat over beïnvloeden. Behalve je stem en je lichaamstaal, heeft ook je kleding heel veel invloed op je omgeving. Heb je bijvoorbeeld een moeilijk gesprek te voeren. Trek dan iets van roze aan en je gesprek verloopt gemakkelijker. Probeer het maar eens uit.

Uitstraling!
Als baby ben je puur en ongedwongen. Van nature weet je ook hoe je papa en mama kunt beïnvloeden! Met een lach, met een traan, en natuurlijk heel lief zijn!

baby
Uitstraling zegt niets over hoe mooi je bent! Uitstraling is een kwestie van communicatie en presentatie. Wil je een verpletterende indruk maken? Bekommer je dan niet om wat je zegt maar hoe je het zegt. Meer invloed en overtuiging met je stemgeluid.

Laatst was ik bij een workshop van Pacelle van Goethem. Zij schreef het boek, IJs verkopen aan Eskimo’s. Zij heeft 6 jaar lang onderzocht hoe beïnvloeding werkt. Als je van alles wat hebt: autoriteit, vriend en voorbeeld, dan is je invloed het grootst.

Overtuiging
Hoe gaat overtuiging in zijn werk? Wat geeft ons invloed en overtuigingskracht? Hoe kan het dat sommige mensen meer voor elkaar krijgen dan anderen en dat niet altijd het beste plan wint.
3 tips uit de bestseller IJs verkopen aan Eskimo’s van Pacelle:Lees meer

Uitstraling oftewel jouw X-factor!

Clinton had het maar J.P. Balkenende niet. Wat blijkt nu, na het lezen van artikelen en boeken, iedereen heeft het wel maar nog niet ontdekt. De x-factor is dat geheimzinnige beetje extra, dat een welkome chemie oplevert tussen jou en je omgeving. Jouw x-factor maakt mensen extra enthousiast over wie je bent, wat je doet en wat je (eventueel van hen) wilt. Hier volgen wat tips om je x-factor naar boven te halen:


• Nature knows best: versterk wat je hebt, in plaats van radicale make-overs te beramen. Voorbeeld: het subtiel versterken of met highlights accentueren van je eigen haarkleur werkt meestal beter dan een extreme nieuwe kleur.
• Zelfzorg en zelfrespect doen méér dan het halve werk: verzorg je lichaam. Neem ruimte voor ontspanning. Beweeg voldoende. Koester jezelf. Zorg ook voor gezonde voeding, want voeding heeft veel invloed op geestelijk en lichamelijk welzijn. Wat goed is voor jou, is goed voor je x-factor.
• Juist in de basis laten we mogelijkheden liggen: zorg voor een soepel lijf, een verzorgd gebit, glanzend haar, uitgeslapen ogen en een gezonde huid waar je ‘lekker in zit’.
• Geef meer ruimte aan je passies, hobby’s en andere ‘liefdes’ die je leven mooi maken.
• Let op je houding. Een fiere zelfbewuste houding is puur x-factormateriaal.
Wat kun je beter niet doen:
Gebruik geen trucjes, zoals het klakkeloos overnemen van andermans stijl, en gedraag je niet zoals je denkt dat anderen dat willen, met andere woorden ‘wees jezelf’. Als je zelf niet aan de slag gaat en geen doel voor ogen hebt dan gebeurt er niets dus doe aan zelfonderzoek. Later dit jaar wil ik workshops starten om er achter te komen wat iemands kwaliteiten zijn. Innerlijk en uiterlijk zijn even belangrijk.
Mensen die zich bewust zijn van hun persoonlijkheid en hun passies, van hun talenten en hun minpunten hebben vaak wel een x-factor.
Kom langs bij Power of Image . Dan gaan we samen op zoek naar jouw X-factor!