Vergroot je creatieve talent!
09 augustus 2018 
1 min. leestijd

Vergroot je creatieve talent!

Wat deed jij als kind graag?

Als kind doe je onbewust de dingen waar je goed in bent. Op school worden dit soort dingen dan weer vaak afgeleerd. Een creatief talent gaat veel verder dan wat handwerken.

Vergroot je creatieve talent

In topsport gaat het vaak om een klein beetje talent gecombineerd met heel veel doorzettingsvermogen. Zo werkt het ook met creativiteit. Een bescheiden creatief talent is genoeg om uit te breiden tot een creatief vermogen waar je veel plezier aan kunt beleven binnen jouw leven. Je moet het alleen een beetje trainen. Vier tips.

1. Voed jezelf met nieuwe kennis en ideeën
Creativiteit moet je voeden. Ideeën komen niet uit het niets, althans meestal niet. Laat je inspireren door andere mensen en hun ideeën en producten. Daarom zijn goede schrijvers vaak fervente lezers en luisteren musici veel naar muziek. Iedereen heeft input nodig, je kunt nooit genoeg kennis en ervaring opdoen binnen je eigen vakgebied.

2. Doe zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op
Door altijd dezelfde dingen te doen en met dezelfde mensen om te gaan word je niet geprikkeld om verder te kijken. Laat staan dat je nieuwe ideeën krijgt. Nieuwe ervaringen zijn een betere impuls voor jouw creativiteit dan welk managementboek ook. Door het proeven van voedsel dat je nooit eerder at, door te reizen en mensen uit andere culturen te ontmoeten stimuleer je je geest om buiten de gebaande paden te denken.

3. Daag jezelf steeds opnieuw uit
Creatieve mensen zorgen altijd voor nieuwe uitdagingen in hun leven. Ze bevinden zich steeds in nieuwe situaties die hen op één of andere manier uitdagen. Ofwel intellectueel, ofwel in praktische zin of op sociaal gebied. Ze nemen risico’s die minder creatieve mensen doorgaans uit angst uit de weg gaan. Daardoor maken creatieve mensen veel vaker fouten dan anderen, de meeste nieuwe ideeën die ze opperen lopen op niets uit. Maar dat is niet van belang. Het gaat immers om dat ene idee, die ene vinding. En door fouten te durven maken, zal na het geflopte idee nummer 65 toch eens het briljante idee naar boven komen.

4. Negeer kritiek
Veel creatieve mensen doorstaan periodes waarin ze niet tot nauwelijks succes hebben. Dat komt hen vaak op kritiek van anderen te staan: ga toch iets nuttigs doen! Denk aan J.K. Rowling die in een coffeeshop haar wereldberoemde Harry Potter tot leven wekte terwijl ze rondkwam van een uitkering en de kakkerlakken haar appartementje overnamen. Hoe vaak zou zij niet van familie en vrienden te horen hebben gekregen om in godsnaam een echte baan te zoeken? Rowling liet zich niet van de wijs brengen, ze bleef erin geloven. Rowling liet zich niet tegenhouden door kritische anderen, ze liet zich ook niet kleinhouden door haar eigen onzekerheid. Want dat is misschien nog wel krachtiger dan de visie van buitenstaanders: zelfkritiek. Creatieve mensen onderscheiden zich van ‘de meesten’ door zich niet van de wijs te laten brengen.

Over de schrijver
Sinds november 2002 actief met Power of Image. Gestart met enthousiasme en iedereen was mijn klant. Sinds 2015 help ik coaches en zzp-ers die te weinig klanten hebben met het bevorderen van hun zichtbaarheid zodat potentiële klanten zien hoe goed ze zijn. Hoe ga je je onderscheiden tussen de steeds groter groeiende groep van coaches en zzp-ers. De meeste coaches zijn altijd bezig met de klant en vergeten vaak zichzelf. Daar kan ik verandering in aan brengen.
Reactie plaatsen