8 tips om kleding mooi te houden
30 september 2019 

8 tips om kleding mooi te houden

1 Niet te vaak wassen

Het beste is om een kledingstuk zo min mogelijk te wassen. Door te luchten, zowel buiten als binnen of in de douche na het douchen (stomen), frist het al aardig op. Bij fijne- en/of wolwas: Handwas is niet altijd beter dan machinewas.

  1. Niet te heet, te koud en te lang

Nederlandse vrouwen blijken ‘vuurvaste’ handen te hebben waardoor de temperatuur vaak hoger is dan 30 ºC. Ook kan de kleding te lang stil blijven staan in water met teveel waspoeder. Fijne handwas moet snel gebeuren en daarbij niet te veel wrijven. Naast te warm kan te koud water funest zijn voor wol; de vezels kunnen ook daarvan ‘schrikken’ en in elkaar krimpen. Wij raden in veel gevallen een kort wolwasprogramma op 30 ºC aan en dan wel snel alles uithangen/leggen als het programma klaar is.

  1. Zijde met babyshampoo wassen

Zijde kan het beste met babyshampoo worden gewassen en bij wassen in de wasmachine, zie punt 2, is een waszak aan te bevelen. Het is namelijk net als haar een dierlijke vezel met een beschermend laagje dat op deze manier het minst wordt aangetast.

  1. Niet teveel wasmiddel

Bij machinewas is het beter om weinig dan teveel wasmiddel toe te voegen. Kleding verarmt dan minder snel en de huidige wasmiddelen zijn zo geconcentreerd dat er snel te veel wordt gebruikt. Viscose kan overigens hard aanvoelen als het uit de wasmachine komt, met opdrogen wordt de stof weer soepel.

  1. Drogen in de lucht

De droger zo min mogelijk gebruiken voor bovenkleding, deze kan krimpen, slijt sneller en kan vaal worden. Ook uit milieuoverweging is het natuurlijk beter om zoveel mogelijk op te hangen, zowel op de hanger als over een rekje. Bijkomend voordeel, als je het netjes te drogen legt, kan dat het strijken overbodig maken!

  1. Pillen van wol

Pillen heeft niets met goedkope kwaliteit te maken maar is een eigenschap van veelal wollen vezels. De uitstekende ‘haartjes’ waar wrijving op komt haken in elkaar en vormen bolletjes. We raden aan om deze met een pilkammetje te verwijderen. Op den duur zal het pillen wel verminderen maar helemaal wegnemen zal het niet. Mocht u zich er toch aan storen is Merino wol een mooi alternatief. De vezels van deze wolsoort hebben minder ‘haakjes’, zijn gladder, waardoor deze wol minder pilt.

  1. Vlekkenmiddel

Probeer zo min mogelijk met vlekkenmiddelen te werken om vlekken plaatselijk te behandelen. Het hangt van de stof af maar bij plaatselijk wrijven blijf je het meestal zien. Zo nodig een algemeen vlekkenmiddel aanbrengen en dan het kledingstuk in z’n geheel in de wasmachine doen is aan te raden. Klinkt als reclame maar werkt echt beter; bij donkere kleding vloeibaar wasmiddel voor zwart gebruiken.

  1. Volg de wasvoorschriften

Verder is het natuurlijk zaak om de wasvoorschriften te volgen die op het in de kleding genaaide etiket staan.

 

Over de schrijver
Sinds november 2002 actief met Power of Image. Gestart met enthousiasme en iedereen was mijn klant. Sinds 2015 help ik coaches en zzp-ers die te weinig klanten hebben met het bevorderen van hun zichtbaarheid zodat potentiële klanten zien hoe goed ze zijn. Hoe ga je je onderscheiden tussen de steeds groter groeiende groep van coaches en zzp-ers. De meeste coaches zijn altijd bezig met de klant en vergeten vaak zichzelf. Daar kan ik verandering in aan brengen.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down